پیام آذری

آخرين مطالب

بزرگترین دانشگاه باستانی جهان وضعیت نامناسبی دارد | ربع رشیدی نیازمند 100 میلیارد تومان اعتبار است اقتصادی

بزرگترین دانشگاه باستانی جهان وضعیت نامناسبی دارد | ربع رشیدی نیازمند 100 میلیارد تومان اعتبار است
  بزرگنمايي:

پیام آذری - ربع رشیدی تبریز بزرگترین دانشگاه باستانی جهان که بیش از 700 سال قبل احداث شد و دانشجویانی از چین و هند و خلیج فارس داشت و عنوان بزرگترین شهرک دانشگاهی و چند زبانه جهان پس از دوره ساسانی شناخته می شد، با خطر ویرانی کامل مواجه است. بارش‌های سالانه و سیلاب و زلزله و البته برداشت مصالح آن برای ساخت خانه، این بنای تاریخی و ثبت ملی شده ایران را دچار آسیب‌های زیادی کرده است.
مسعود پزشکیان در روزهای آغازین ریاست‌جمهوری با حضور در مراسم رونمایی از الواح هخامنشی در موزه ملی ایران، از میراث‌فرهنگی به عنوان بزرگترین ظرفیت دیپلماسی ایران نام برد.
او از بین تمام آثار و بناهای تاریخی ایران تنها یک اثر را برگزید و از مجموعه منحصربه‌فرد رَبع رشیدی نام برد. مجموعه عظیم علمی که 750 سال پیش به دستور رشیدالدین فضل‌الله همدانی در شهر تبریز ساخته شد و آنطور که مسعود پزشکیان نقل کرد، در آن زمان به 7 زبان دنیا دانشجو تربیت کرد.
حالا اما این اثر تاریخی در اثر در بی‌توجهی در معرض تخریب کامل قرار دارد و مسئولان میراث‌فرهنگی می‌گویند، فقط آزادسازی عرصه رَبع‌رشیدی جدای از آزادسازی حریم درجه یک آن، نیازمند اعتبار و بودجه 100 میلیارد تومانی است. بودجه‌ای که میراث فرهنگی به‌دلیل نداشتن اعتبارات کافی، ناتوان از پرداخت آن است.
فعالان و کارشناسان میراث‌فرهنگی معتقدند، مجموعه‌های ارزشمند تاریخی همچون ربع‌رشیدی نه شناخته شده هستند نه به درستی معرفی می‌شوند.
«مهرداد عظیمی» مدیرعامل انجمن مرمت استان آذربایجان شرقی و فعال میراث‌فرهنگی در این استان به ایلنا می‌گوید: بخشی از پروسه حفاظت آثار تاریخی به مطالعات و مرمت برمی‌گردد اما شناسایی و معرفی درست یک اثر از جمله اقداماتی است که باید در دستور کار قرار گیرد.
او می‌گوید: اینکه فقط در یک پروسه زمانی خاص و دوره‌ای یک اثر مورد مطالعه و مرمت قرار گیرد و پس از آن رها شود هیچ کمکی حتی به حفاظت از یک اثر نمی‌کند.
به گفته او، در مجموعه ربع رشیدی تبریز اقدامات خوبی صورت گرفت، اما لازم است که کارهای مطالعاتی و پژوهشی سرعت و برنامه‌ای مشخص برای معرفی ارزش‌های این مجموعه در دستور کار قرار بگیرد.
وی افزود: رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز است. این محوطه تاریخی در واقع یک شهر دانشگاهی بود که حدود 750 سال پیش توسط رشیدالدین فضل‌الله همدانی در تبریز احداث شد. هرچند که هم‌اکنون از این بنای منحصربه‌فرد تاریخی چیزی باقی نمانده است.
بلاتکلیفی 7ساله «وحید نواداد» معاون میراث‌فرهنگی آذربایجان شرقی نیز در خصوص مطالعات و مرمت‌های صورت گرفته در ربع رشیدی تبریز به ایلنا گفت: بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که سال 1397 میان اداره کل میراث‌فرهنگی و دانشگاه هنر تبریز منعقد شد، قرار بود یک سلسله مطالعات باستان‌شناسی در محدوده ربع رشیدی آغاز شود که بر اساس این تفاهم‌نامه تقریبا سه فصل مطالعات باستان‌شناسی پیش از پاندمی کرونا در محدوده ربع رشیدی انجام شد.
او گفت: بعد از پاندمی کرونا با توقف پژوهش‌ها و مطالعات باستان‌شناسی تا سال 1403 مواجه شدیم و با توجه به اتمام زمان تفاهم‌نامه، سال گذشته یک تفاهم‌نامه جدید با دانشگاه هنر اسلامی تبریز و همکاری مجتمع بین‌المللی فرهنگی، علمی، تاریخی ربع رشیدی تبریز بسته شد و فصل چهارم مطالعات باستان‌شناسی در بهمن و اسفندماه سال 1403 در دستور کار قرار گرفت. در این تفاهم‌نامه ادامه کاوش‌ها و همینطور تداوم مطالعات باستان‌شناسی و حفاظت و مرمت اثر مورد تاکید قرار گرفت.
نواداد ادامه داد: فصل چهارم مطالعات اسفندماه سال گذشته درحالی به اتمام رسید که هم‌اکنون درحال برنامه‌ریزی برای ادامه مطالعات در قالب فصل پنجم هستیم و درصورت اخذ مجوزهای لازم ادامه مطالعات در دستور کار قرار می‌گیرد.
آزادسازی عرصه و منظر ربع‌رشیدی در اولویت معاون میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی در پاسخ به این سوال که چرا ربع رشیدی، با وجود داشتن جایگاه ارزشمند در تاریخ ایران از معرفی درست و اساسی محروم مانده است، گفت: اقداماتی که در ربع رشیدی انجام گرفته درواقع یک سلسله اقدامات است که یک بخشی از آن به کاوش‌های باستان‌شناسی و حفاظت و مرمت برمی‌گردد که برای آن یک برنامه ریزی 5ساله در نظر گرفته‌ایم. اما جدای از مطالعات و پژوهش‌ها ما مباحث و مشکلات دیگری در رابطه با حفاظت از حریم محوطه ربع‌رشیدی داریم.
او افزود: مشکلات مربوط به حریم درجه‌یک و حریم منظری ربع‌رشیدی باید رفع شود. جلسات متعددی با استاندار فعلی و اسبق آذربایجان شرقی تشکیل داده‌ایم و در راستای فعالیت‌های خود یک کارگروه ویژه‌ای برای پیگیری موضوع ربع رشیدی ایجاد شده که حمایت و همکاری سایر دستگاه‌ها را می‌طلبد. یکی از این اقدامات حریم منظری ربع رشیدی است چون این اثر تاریخی درست در محدوده شهری تبریز قرار دارد و در آنجا ساخت وسازهای گسترده‌ای صورت گرفته است حتی در عرصه آن. در واقع یک سایت شهری است که با وجود اقدامات موثری که در چند سال گذشته در تملک بخش‌هایی از عرصه صورت گرفته اما کافی نیست و امیدواریم بتوانیم تملک عرصه را کامل کنیم.
نواداد با تاکید بر اینکه در بخش‌هایی از عرصه ربع رشیدی هنوز نتوانسته‌ایم تملک را به‌طور کامل انجام دهیم، ادامه داد: برای تکمیل تملک عرصه پیش‌بینی شده 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز است درصورت تکمیل تملک عرصه همچنان بحث حریم مجموعه مطرح است که آن نیز باید در دوره‌های زمانی و بودجه مشخص انجام شود. درواقع پس از انجام این اقدامات مهم و اولیه است که می‌توانیم به موضوع معرفی ربع‌رشیدی بپردازیم که این معرفی می‌تواند در قالب پژوهش‌های علمی، سمینارها، کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی در دستور کار قرار بگیرد.
معاون میراث‌فرهنگی استان آذربایجان شرقی گفت: اگر بتوانیم با سایر دانشگاه‌های داخلی و خارجی، همکاری‌های ملی و بین‌المللی را تداوم ببخشیم و مطالعات دانشجویان ارشد و دکتری به مجموعه تاریخی ربع رشیدی سوق داده شود، این اتفاق نقش به‌سزایی در معرفی این اثر تاریخی در مجامع علمی می‌تواند داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/812910/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موسوی:اکنون زمان اقدام و عمل است

کشف کالای قاچاق میلیاردی در شهرستان مرند

ثبت مزارع پیاز و گوجه‌فرنگی ایلخچی در سامانه سامکا گامی به سوی مدیریت هوشمند کشاورزی

پیگیر قانون حمایت از حقوق معلولان در دولت هستم

سرعت بخشی به پروژه‌های مسکن ملی در سهند

عجیب‌و‎جالب: طرفداران نفت در تبریز!

سرمای غافلگیرکننده در راه است + نقشه دمایی

پراستنادترین مقالات قرن 21

کشف کالای قاچاق میلیاردی در مرند

بررسی لایحه پیوستن به پالرمو در مجمع تشخیص به جلسه بعد موکول شد

حکم حبس سعید مدنی به چهار سال کاهش یافت

حوزه، دانشگاه و مدارس متولیان امور تربیتی هستند

بزرگداشت رضی هیرمندی در خانه اندیشمندان علوم انسانی / اختتامیه نخستین دوره جایزه جُمان

تقویت همکاری‌های مرزی برای بهره‌برداری از رودخانه ارس در دستور کار است

فعالیت 430 معلول استان اردبیل در 25 رشته ورزشی

آبزی‌پروری ظرفیتی عظیم در سرمایه‌گذاری برای تولید

پذیرش بیش از 1000 اثر در جشنواره «وقارلی قیزلار»

تسهیل در سرمایه‌گذاری برای رفع مشکل آب شرب اصلان‌دوز در اولویت قرار گیرد

سهل انگاری یک کشاورز آتش را به دامن مراتع دلفارد جیرفت انداخت

پنج معضل بزرگ ترکیه از نگاه تحلیلگر ترک

جشن هنر انقلاب در تبریز برگزار شد

وعده مهم وزیر کار، تعاون و رفاه به معلولان

پیگیری دولت از قانون حمایت از حقوق معلولان

جشنواره موغام؛ آتشی بر تنور موسیقی آذربایجان شرقی

تشکیل صندوق حمایت از واحدهای کوچک تولیدی در آذربایجان غربی

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران

ضرورت افزایش سهمیه کارآفرینی مراغه و عجب‌شیر

سلطان پور: اداره کار عجب‌شیر ارتقا یابد

موسوی: اکنون زمان اقدام و عمل است

باید مراغه فراموش شده را از بی‌مهری ها نجات دهیم

احداث بیمارستان تأمین اجتماعی مطالبه تاریخی مردم مراغه است

کیش مهیای حضور کشورهای عضو اکو در سمپوزیوم بازار گردشگری

کشف انواع سلاح سرد از محل اختفا در بوکان

شروع به کار مجدد ساخت بیمارستان بوکان

دریچه‌ای نوین به سمت توسعه اقتصاد کشاورزی با استفاده از روش کشت بافت در یک شرکت دانش بنیان

آغاز عملیات ساخت فاخرترین هنرستان جوار صنعت در خوی

شتاب در اجرای پروژه 1050 واحدی نهضت ملی مسکن خوی

افزایش اختیارات نظام بانکی در آذربایجان‌غربی

یک پُک قلیان برابر با 200 نخ سیگار

چادرخوابی بیماران اطراف بیمارستان قلب رجایی

بازدید وزیر کار از مرکز فنی و حرفه‌ای مراغه

شارژ کالابرگ 570 هزار نفر در اردبیل

شبکه صالحین حلقه‌های امیدآفرین و اعتمادساز هستند

مجمع اعضای شبکه تربیتی صالحین در اردبیل برگزار شد

مجاهدت آیت‌الله مروج با سیره مردمداری

مشارکت 123 هزار اردبیلی در برنامه تلویزیونی زندگی به آیه‌ها

فوری؛ خارج شدن قطار تهران - ارومیه از ریل

سرو گیراسی چهارمین بازیکن دورتموند که در لیگ قهرمانان اروپا هت‌تریک می‌کند

بهبود اجرای قانون حمایت از معلولان در سال جاری

عجیب و جالب: طرفداران نفت در تبریز !